The Tor Project, de organisatie achter het anonieme netwerk Tor, heeft tips ontvangen dat er deze week een aanval zal plaatsvinden op zijn systemen, waardoor de dienst mogelijk uit de lucht wordt gehaald.

Dat meldt medeoprichter Roger Dingledine in een blogpost.

Tor, dat staat voor The Onion Router, wordt gebruikt om anoniem te surfen en verpakt data in verschillende lagen. Vervolgens verstuurt de Tor-software de data via verschillende Tor-servers, waarbij er elke keer laagje van het datapakket wordt gehaald.

De aanvallers zouden hun pijlen hebben gericht op gespecialiseerde servers die het Tor-verkeer vertellen waar het heen moet. Zonder die servers is het anonieme netwerk onbruikbaar. 

"We hopen dat dit niet gebeurt. Tor wordt gebruikt door veel goede mensen, en door banken, diplomaten, bloggers en vele anderen. Pogingen om het Tor-netwerk uit te schakelen zou niet alleen mensen treffen waarop de hackers het hebben gemunt, maar ook al deze andere personen."

Anoniem

De ontwikkelaars van Tor zeggen stappen te ondernemen om de veiligheid van Tor-gebruikers te verzekeren, maar benadrukt dat de Tor-systemen al zo zijn ingesteld dat de anonimiteit van gebruikers ook is gewaardborgd wanneer de systemen worden gehackt. 

Door wie de eventuele aanval zou worden uitgevoerd, is niet duidelijk. "We zouden graag meer informatie geven, maar we weten niet heel veel meer dan dit", aldus Dingledine. "Ons eerste plan was om niets te doen en te hopen dat niets zou gebeuren. Toen beseften we dat dat een gek plan was". 

Lees wat Tor precies is en hoe u het kunt gebruiken