Apple-ceo Tim Cook is 'diep beledigd' door een uitzending van het BBC-programma Panorama, waaruit zou blijken dat medewerkers van Apple-fabrieken in China nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden werken.

Dat schrijft Apple-topman Jeff Williams in een brief van Apple aan vijfduizend Britse medewerkers, die in het bezit is van NU.nl.

"Panorama’s uitzending insinueerde dat Apple de werkomstandigheden niet verbetert. Laat me je dit zeggen, niets is minder waar", aldus de brief. Volgens Williams spant geen enkel bedrijf zich zo in om voor eerlijke arbeidsomstandigheden te zorgen.

Volgens de reportage zijn werkdagen van twaalf uur niet uitzonderlijk bij de leveranciers van Apple, en werken medewerkers soms achttien dagen achter elkaar. De werkdagen zouden er zelfs voor zorgen dat uitgeputte werknemers tijdens hun diensten in slaap vallen. Ook zouden de regels met betrekking tot leeftijd, werkoverleggen en slaapzalen stelselmatig werden geschonden. Daarnaast voldeden id-kaarten van werknemers niet aan de standaard die daarvoor geldt.

Apple zegt er echter alles aan te doen om die arbeidsomstandigheden te verbeteren. "Een aantal jaren geleden werkte de meerderheid van onze fabrieksarbeiders meer dan de toegestande zestig uur. Werkweken van meer dan zeventig uur waren gebruikelijk." Volgens Apple voldoen zijn leveranciers inmiddels voor 93 procent aan de limiet van zestig uur. "We kunnen nog beter. En dat zullen we ook", aldus Apple.

In 2010 kwam er wereldwijd kritiek op Apple nadat bekend werd dat de arbeidsomstandigheden bij de grote toeleverancier Foxconn in China, die iPhones en iPads assembleert, ver onder de maat waren. Dat leidde zelfs tot zelfmoorden van werknemers.