Instagram heeft donderdagnacht miljoenen spamaccounts verwijderd en daarmee de woede van gebruikers op zijn hals gehaald.

De fotodienst kondigde via de app al een week aan dat spamaccounts zouden worden verwijderd en dat daardoor het aantal volgers kon wijzigen, maar toch reageerden veel gebruikers woedend.

Uit klachten op zowel Instagram als Twitter blijkt dat veel gebruikers niet weten waardoor ze ineens tientallen tot duizenden volgers zijn kwijtgeraakt.

Volgens Instagram waren de accounts al langere tijd geblokkeerd, maar kwam het bedrijf er nu pas aan toe ze ook daadwerkelijk te verwijderen. Hoeveel accounts er zijn verdwenen is niet bekend.

Top 100

Softwareontwikkelaars Zach Allia heeft een lijst online gezet met het verlies voor de honderd grootste Instagram-accounts. Instagram zelf is 18,9 miljoen volgers kwijtgeraakt. Bijna 30 procent van het totale aantal volgers. Voor Justin Bieber waren het 3,5 miljoen volgers of 14,9 procent van het totaal.

De meeste accounts uit de top 100 zijn 2 tot 8 procent van hun volgers kwijtgeraakt. Volgens de New York Times stellen Twitter en Facebook dat zo'n 5 procent van alle accounts op die sociale netwerken een spamaccount is.

Een woordvoerder van Instagram laat weten dat het bedrijf begrijpt dat het een vervelende situatie is voor gebruikers, "maar het algemene doel is dat de mensen die je volgen echt zijn". Eerder deze maand maakte Instagram nog bekend dat het wereldwijd 300 miljoen actieve gebruikers heeft.