Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben een torrentprogramma ontwikkeld waarmee gebruikers anoniem bestanden kunnen downloaden.

De software Tribler is open source en gratis te downloaden voor Windows, Mac of Linux. De laatste versie, die donderdag is uitgebracht, maakt gebruik van end-to-end-encryptie waardoor niemand in het netwerk te detecteren is.

Tribler werkt via een Tor-achtig netwerk, waarbij alle Tribler-gebruikers één groot netwerk vormen. Data wordt vervolgens langs dit netwerk van computers gestuurd en laag voor laag versleuteld, waarbij de gebruiker de enige is die de versleutling ongedaan kan maken. 

Deze vorm van anonimiteit creëren heeft veel weg van de technologie achter het Tor-netwerk. Daarom heeft Tribler ook last van hetzelfde nadeel van deze technologie. Door het gebruik van een netwerk van computers om een datastroom anoniem te maken, wordt de internetsnelheid langzamer. Gebruikers kunnen in Tribler zelf kiezen hoe anoniem en daarmee hoe langzaam ze willen downloaden.

Streaming

Gebruikers die Tribler aan laten staan als zij klaar zijn met downloaden, helpen andere gebruikers om sneller te kunnen downloaden. Volgens dr. Johan Pouwelse van de TU Delft verbruikt de software op de achtergrond zo'n 20kbps.

Ook biedt Tribler een optie om video's te streamen tijdens het downloaden, maar hd-streaming wordt nog niet volledig ondersteund omdat de bandbreedte van het netwerk dit nog niet aankan.

Decentrale zoekfunctie

Daarnaast maakt Tribler gebruik van een decentrale zoekfunctie, waarmee gebruikers naar actieve torrents kunnen zoeken. "Daarmee worden websites als The Pirate Bay overbodig", aldus Pouwelse. Gebruikers hebben tevens de mogelijkheid om eigen kanalen met torrents aan te maken die anderen kunnen volgen, zoals een kanaal met de nieuwste films.

"Tribler is het resultaat van tien jaar werk en subsidies voor wetenschappelijk onderzoek. Internetvrijheden worden steeds vaker beperkt en privacy op internet is een illusie gebleken, en Tribler wil anonimiteit en vrijheid op het internet waarborgen", zegt Pouwelse. 

"Torrentprogramma Utorrent is afhankelijk van de installatie van spyware-achtige toolbars en torrentwebsites, maar wij niet. Tribler is niet commercieel, blijft open source en is vanuit een academische visie ontwikkeld. We hebben nu 8000 dagelijks actieve gebruikers en sinds het sluiten van The Pirate Bay is het gebruik flink toegenomen."

Tor: Dit is het diepe web en zo gebruik je het