Noord-Korea heeft de computers van Sony gehackt. Dat hebben anonieme bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten gezegd tegen Amerikaanse media.

"We hebben een link gevonden met de Noord-Koreaanse overheid", lieten functionarissen woensdagnacht weten. Volgens CNN wordt de verdenking mogelijk donderdag al officieel bekendgemaakt door het Witte Huis.

De inlichtingendiensten houden rekening met twee scenario's. Aan de ene kant hebben ze een Noord-Koreaanse groep op het oog die zich bezighoudt met cybersecurity. Ze verdenken leden van het zogenoemde Bureau 121.

Een andere mogelijkheid is dat de hackers niet vanuit Noord-Korea te werk gingen, maar dat ze werkten in opdracht van de Noord-Koreaanse overheid. Er is niets bekendgemaakt over hoe ze erachter zijn gekomen dat Noord-Korea een "centrale rol" speelt in de hack.

De systemen van Sony werden eind november aangevallen. Sindsdien wordt informatie van het bedrijf gelekt. Sony besloot woensdag af te zien van de geplande première van de omstreden film The Interview, waarin de moord op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt beraamd.

Bedreigd

De film zou eigenlijk vanaf eerste kerstdag in de bioscopen te zien zijn, maar veel bioscoopketens deinsden terug nadat hackers de bioscopen hadden bedreigd. Daarop heeft Sony de film in de VS helemaal geannuleerd. De film komt ook niet uit op dvd of internet.

Het is onduidelijk of dat ook in Europa het geval is. Bioscoopketen Pathé spreekt op zijn site nog van een verschijning op 29 januari 2015.

Afgelopen week verscheen op de computerschermen bij Sony dat "de wereld in angst zal leven" als The Interview in première zou gaan. Ook schreven de hackers: "Herinner je 11 september 2001. We raden jullie aan om ver weg te blijven van de bioscopen."

Een bron binnen de Amerikaanse opsporingsdiensten zegt tegen persbureau Reuters te vrezen dat de hackers nooit zullen worden gevonden, als ze inderdaad worden beschermd door de Noord-Koreaanse overheid. Dat zou het zeer moeilijk maken om de verantwoordelijke personen in de VS voor de rechter te krijgen.

FBI

Bioscopen en andere bedrijven die iets te maken hebben met The Interview moeten oppassen voor cyberaanvallen. Daarvoor waarschuwt de FBI.

In een document dat in het bezit is van persbureau Reuters staat dat "iedereen die betrokken is bij de productie, distributie en promotie" van de film "mogelijk doelwit kan worden van cyberaanvallen".

De systemen van Sony werden door de hack ernstig verstoord, omdat veel gegevens waren verwijderd. Inmiddels zouden medewerkers weer op hun computers aan de slag kunnen.

Er zijn ondertussen wel veel vertrouwelijke e-mails en andere documenten online verschenen, waaronder een concept van het script voor de nieuwe James Bond-film Spectre.