Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) wil dat Facebook de introductie van zijn nieuwe privacyvoorwaarden uitstelt, terwijl deze door de toezichthouder worden onderzocht.

Dat heeft de instantie dinsdag bekendgemaakt. Facebook is in een brief gevraagd om de veranderingen nog niet door te voeren.

Het CBP stelt dat Facebook onder de nieuwe voorwaarden het recht krijgt om gegevens en foto's uit profielen te gebruiken voor commerciële doeleinden. De waakhond wil weten wat voor gevolgen dit heeft voor Nederlanders.

Een woordvoerster van het CBP zegt tegen NU.nl dat dit slechts een voorbeeld is van een mogelijkheid die in de voorwaarden bestaat. Ze zegt verder dat de exacte reikwijdte van het onderzoek nog moet worden vastgesteld en dat de toezichthouder zal kijken naar alle voorwaarden, ongeacht of die ook al in eerdere versies van het privacybeleid bestonden.

In ieder geval zal worden onderzocht of Facebook-gebruikers het beleid wel rechtsgeldig hebben geaccepteerd.

1 januari

De nieuwe voorwaarden gaan per 1 januari gelden voor alle Facebook-gebruikers, zowel in Nederland als daarbuiten. Leden zijn hierover binnen het sociale netwerk vanaf 21 november op de hoogte gesteld, maar hadden geen inspraak bij de totstandkoming van de nieuwe voorwaarden.

Het CBP noemt de korte tijd tussen de aankondiging en de ingang van de nieuwe voorwaarden als reden voor het instellen van het onderzoek. Ook het feit dat er geen duidelijk overzicht van de wijzigingen is en dat er geen Nederlandse contactgegevens beschikbaar waren voor het bespreken van de wijzigingen zijn volgens de woordvoerster reden om een onderzoek te starten.

Reactie

In een reactie aan NU.nl zegt Facebook "verbaasd en teleurgesteld" te zijn over het onderzoek. Het sociale netwerk presenteerde de nieuwe voorwaarden zelf vooral als een versimpeling. "We hebben het vertrouwen dat de aanpassingen voldoen aan de wetten die van toepassing zijn."

Facebook zegt regelmatig te overleggen met de Ierse privacywaakhond, aangezien het Europese hoofdkantoor van de site in Dublin is gevestigd. 

Er ontstond onlangs ophef over de nieuwe voorwaarden van Facebook omdat in het beleid wordt benadrukt dat gegevens kunnen worden gedeeld met verschillende Facebook-diensten, zoals Whatsapp en Instagram. 

Dat kon echter al sinds een wijziging in 2012. Ook gebruikte het sociale netwerk eerder al privégegevens, waaronder profielfoto's, in advertenties. Dat leidde in Amerika tot een schikking in een rechtszaak die was aangespannen door gebruikers.