Het WK voetbal, SBS 6-programma Utopia en de iPhone 6 waren afgelopen jaar de snelst stijgende zoekopdrachten op Google.nl.

Dat blijkt uit een rapport van Google, dat traditiegetrouw in december bekendmaakt waar Nederlanders de maanden ervoor het meest naar zochten.

Omdat de lijst sterk afhankelijk is van belangrijke nieuwsmomenten, productintroducties of evenementen, komen er zelden zoektermen in voor die er een jaar geleden ook al in stonden. 

Alleen Netflix behoorde zowel in 2014 als 2013 tot de snelst stijgende zoekopdrachten op Google. De top drie van vorig jaar werd aangevoerd door Paul Walker, gevolgd door Koningslied en Outlook.

Populairste zoektermen

De lijst van populairste zoektermen is grotendeels gelijk gebleven. Facebook staat net als vorig jaar op de eerste plaats, dit jaar gevolgd door Youtube en Google.

In 2013 bestond de top drie uit Facebook, Marktplaats en Youtube. Google stond toen op de vijfde plek.

Google maakte ook bekend welke Nederlanders plotseling populair werden als zoekterm op Google. Sven kramer was de snelste stijger, gevolgd door Ilse de Lange en Dave Roelvink.

Nederlanders vroegen zich verder vooral af wat ebola, BIC en Paypal is. Zij wilden ook weten hoe Tinder, wifi en TOTY werkt. Ook de combinatie van 'Hoe werkt' en 'bakpapier' kwam veel voor, waarschijnlijk vanwege het tv-programma Heel Holland Bakt

Bekijk alle populairste en snelst stijgende zoekopdrachten

Dit was er populair op Twitter in 2014

Dit was er populair op Facebook in 2014