Door een fout in een veelgebruikt stukje software zijn de producten van een aantal Britse winkeliers voor ongeveer een cent aangeboden op Amazon.

De bug deed zich afgelopen vrijdag voor in de Repricer Express-functie, een applicatie waarmee handelaren hun prijzen automatisch kunnen verlagen om hun prijzen competitief te houden. Repricer Express is geen officiële software van Amazon, maar een zogenoemde third party app waarvoor maandelijks moet worden betaald.

Door de software fout waren de prijzen zo 'competitief' geworden dat ze soms verkocht werden voor ongeveer een cent, midden in het drukke kerstseizoen. De kosten die Amazon zelf in rekening brengt werden niet verlaagd.

Hoewel er bestellingen zijn geannuleerd door Amazon, zijn sommige bestellingen gewoon doorgevoerd. Eén handelaar zegt tegenover Sky News ongeveer 30.000 Britse pond (38.000 euro) te hebben verloren. "In de drukste periode van het jaar is mijn omzet nu gelijk aan nul", aldus de verkoopster.

De ceo van Repricer Express, Brendan Doherty, heeft zijn excuses aangeboden voor de softwarefout. "We nemen maatregelen om er voor te zorgen dat deze fout zich niet nog een keer voordoet." Amazon zegt dat de meerderheid van de transacties is geannuleerd, en dat de resterende transacties zullen worden onderzocht.