Gebruik misschien wel de handigste iOS-app ooit, vervang je domme telefoon-app voor een slimme, speel de bijzonderste game van het jaar en meer in deze beste apps van de week.

Workflow

Een smartphone heet dan wel een smartphone, maar het kan altijd slimmer. Dat bewijst Workflow, een iOS-app waarmee je zelf acties kan automatiseren. Klinkt misschien wat suf, maar Workflow maakt het toegankelijk en leuk. Je kan namelijk veelgebruikte handelingen onder één knop samenpakken, en zo tijd en moeite besparen.

Voorbeeld: wat als je graag een foto wilt maken die je in één keer op Twitter, Facebook en Instagram wilt zetten? Dan maak je in Workflow in een handomdraai een stappenplan, van het kiezen van foto's, via het geven van een beschrijving tot het publiceren op die sociale netwerken. Daarna sla je dat stappenplan op als app, en kan je voortaan met één druk op de knop foto's op al die sociale netwerken publiceren.

Het is één van de honderden, zo niet duizenden mogelijkheden die Workflow biedt. Je kan instellen om het nummer dat je luistert automatisch te Twitteren, of op te slaan in een Evernote-document. Je kan foto's makkelijk omtoveren tot een bewegende gif-afbeelding en die automatisch naar iemand e-mailen. Je kan zelfs Workflows maken op basis van locatie, zodat je bijvoorbeeld automatisch in een notitie laat bijhouden hoe vaak je in een maand op je werk bent geweest.

In het begin kan het aantal mogelijkheden misschien wat overweldigend zijn, daarom is het prettig dat er ook een galerij is. Een overzicht met de Workflows van anderen, die kan overnemen en bovendien stap voor stap zelf kan aanpassen. Zo krijg je een inkijkje in de mogelijkheden en ben je voor je het weet zelf aan de slag. Ondanks die vele mogelijkheden blijft Workflow simpel in gebruik. Het zou zomaar eens de handigste app kunnen zijn die je ooit hebt gebruikt.

Download Workflow voor iOS (2,99 euro)

Humin

Deze app vervangt de telefoon-app op het thuisscherm van je telefoon. Niet ongevraagd, maar omdat Humin simpelweg handiger is dan de standaard app. Je kan er namelijk alles mee wat je al bent gewend: bellen, contacten zoeken, berichten sturen en nieuwe contacten toevoegen. Het zijn de connectiemogelijkheden die Humin zo slim maken.

Je kan de app koppelen aan Facebook en Linkedin, om contacten op die manier makkelijker te vinden. Iemands naam vergeten, maar je weet nog wel wat 'ie doet waar diegene vandaan komt? Met Humin kun je dat gewoon als zoekterm gebruiken. En voel je de app een nieuw contract toe, dan slaat Humin automatisch op waar en wanneer dat was: nog een zoekterm. Het bellen en terugluisteren van voicemails gaat zo simpel als je al gewend was, en zo heeft Humin eigenlijk nergens nadelen, maar enkel voordelen ten opzichte van de standaard telefoon-app.

Download Humin voor Android of voor iOS (gratis)

Papers Please

Papers Please is zonder twijfel één van de meest bijzondere games ooit. Je kruipt namelijk in de rol van bureaucraat. En niet zomaar één: een douanier aan de grens van een fictief, communistisch land. Je taak: per persoon bepalen of je ze wel of niet het land binnen laat. Je kijkt naar paspoorten, visums, doktersverklaringen en ander bewijs. Met een stempel geef je toegang of weiger je mensen juist.

Dat moet goed maar ook snel gebeuren: je verdient gewoon per uur en de klok tikt door. Treuzel niet, anders heeft je arme gezin er onder te lijden. Dat wordt steeds moeilijker: de mensen aan je grenspost hebben in toenemende mate ingewikkeldere documenten bij zich. Op een gegeven moment komt er zelfs een lichaamsscanner aan te pas om te controleren of mensen het land wel binnen mogen. Wie Papers Please speelt bekruipt een naar gevoel. Ondanks de pixelige graphics is Papers Please realistisch, een game die als duistere satire aanvoelt.

Download Papers Please voor iPad (5,49 euro)

Nokia Here

Nokia is aan Microsoft verkocht, en telefoons met de Finse merknaam verschijnen niet meer. Toch is Nokia nog niet helemaal verdwenen. De uitstekende kaarten-app van Nokia, Here, is er nog steeds. Voor Samsung-gebruikers was Here al beschikbaar, sinds deze week is de app voor alle Android-gebruikers te downloaden.

Onder Samsung-gebruikers was Here volgens Nokia al populair: ruim een miljoen keer zou de app al gedownload zijn. Begrijpelijk: Here pakt alle soorten navigatie samen in één prettige app. Zo kan je er autoritten mee plannen, maar ook openbaar vervoer wordt prima ondersteund.

Redelijk uniek is de uitstekende ondersteuning van wandelroutes, die ook werkt met een voorleesstem. Zo kan je een nieuwe wandelroute uitproberen zonder je telefoon steeds in je hand te hebben. Bovendien kan je in Here makkelijk kaarten opslaan, zodat de app ook zonder internetverbinding te gebruiken is - in het buitenland bijvoorbeeld. Daarnaast biedt Here een compleet overzicht van zaken als horeca, winkels en andere boeiende bestemmingen.

Download de Here Bèta voor Android (gratis)