DEN HAAG - Bijna zes miljoen Nederlanders zoeken regelmatig op internet naar informatie over gezondheid en zorg. Dat blijkt uit een onderzoek onder huisartsen en specialisten.

Dagelijks ziet 15 procent van het ondervraagde medisch personeel dagelijks een of meer patiënten die met gezondheidsinformatie komt die zij op internet hebben gevonden. Slechts 5 procent van de medici ziet nooit dergelijke patiënten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg. Mensen zoeken op internet vooral informatie over de verschijnselen van een bepaalde ziekte, over de behandeling, wachttijden en de kwaliteit van artsen en ziekenhuizen. Ook willen zij weten hoe ze ziekte kunnen voorkomen.

Eén op de vijf internetgebruikers zegt dat informatie die zij op het net hebben gevonden, hen ertoe heeft gebracht de levensstijl te veranderen. Van de internetgebruikers wil 70 procent via dit medium met hun huisarts of specialist kunnen communiceren.

Een niet onaanzienlijk deel van de artsen is echter terughoudend over het gebruik van internet in hun directe relatie met patiënten. Zij zijn verdeeld over het effect hiervan op hun werkbelasting.