Het Brussels Gewest klaagt Uber aan, omdat de taxidienst zich niet aan de wet houdt. Ook wil de hoofdstad dat de app van Uber geheel uit de appwinkels van Google en Apple verdwijnt.

Dat vertelt de Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet vrijdag aan De Morgen.

Brussel besloot eerder al dat de particulierendienst Uberpop illegaal is en nam auto's van chauffeurs in beslag. Uber bleef de dienst echter aanbieden.

"Nieuwe initiatieven als Uber zijn welkom in de stad als ze zich een beetje schikken naar de geldende regels", zegt Smet. "Een gesprek daarover met Uber levert niets op, dus doen we het nu maar anders."

Volgens Smet houdt Uber zich niet aan de veiligheidsvoorschriten, fiscale verplichtingen en sociale beschermingen die Brussel van de taxisector eist.

Brief aan Apple

Inspecteurs zullen ritten blijven boeken bij Uber-chauffeurs om auto's in beslag te nemen. Tot nu toe lukt dat niet altijd, zegt Smet: "Uber kent inmiddels evenwel de kredietkaarten waarmee de deurwaarders ritten betalen en blokkeert nu al bij voorbaat bestellingen die met die kaarten worden aangevraagd."

Het liefst zou de minister zien dat de app van Uber geheel wordt verwijderd uit appwinkels. Daarom is een brief gestuurd aan Apple en Google. Smet zegt dat de techgiganten waarschijnlijk "niet zitten te wachten" op een Brusselse ingreep. Bovendien is Google een groot aandeelhouder in Uber. Een verwijdering lijkt dus onwaarschijnlijk.

Smet wil ook de site van Uber laten blokkeren door de Belgische Computer Crime Unit. De "illegale handelspraktijken" van Uber zouden voldoende reden zijn om dat te doen.

Uber ligt in veel landen overhoop met lokale en nationale overheden. Ook in Nederland is de particulierendienst Uberpop verboden, maar blijft Uber de dienst toch aanbieden. Het bedrijf kan een dwangsom van maximaal 100.000 euro krijgen opgelegd.

Bekijk waar Uber actief is en waar het bedrijf (deels) is verboden of aangeklaagd: