De hackers die grote hoeveelheden vertrouwelijke documenten hebben gestolen van filmstudio Sony Pictures, gebruiken deze mogelijk om het bedrijf af te persen.

Onderzoeker Sean Sullivan van F-Secure zegt althans dat hij dit ziet als doel van de hack.

"Als het 'hacktivisten' waren, dan hadden ze alles tegelijk vrijgegeven", zegt Sullivan vrijdag tegen The Guardian. Nu worden de documenten mondjesmaat op internet gezet.

Enkele dagen voordat de computersystemen van Sony werden lamgelegd, kregen verschillende bestuurders van het bedrijf e-mails waarin in slecht Engels werd gevraagd om een "financiële vergoeding" om schade te voorkomen.

Waterpoelaanval

Uit de e-mails werd echter niet duidelijk hoe vergevorderd de aanval op Sony zou zijn, en er stonden bovendien geen contactgegevens of specifieke eisen in. Bestuurders van Sony hebben de e-mails genegeerd.

Sullivan zegt te vrezen dat ook andere filmstudio's doelwit zijn van de hackers. Dat zou kunnen via een 'waterpoelaanval', waarbij malware wordt geïnstalleerd via een geïnfecteerde site die door de hele branche wordt gebruikt. De Sony-hack zou in dat geval kunnen gelden als waarschuwing voor de rest van de filmindustrie.

Het is onduidelijk wie achter de hack zit. Sommige onderzoekers zien Noord-Korea als voornaamste verdachte, maar anderen achten het waarschijnlijker dat de hack van binnenuit is gepleegd.