Google zou zijn technisch kantoor in Rusland sluiten, nadat het land eerder dit jaar een wet goedkeurde die eist dat gegevens van Russen alleen op Russisch grondgebied worden bewaard.

Dat meldt The Wall Street Journal.

Google houdt wel medewerkers in Rusland aan voor zaken als ondersteuning, marketing, communicatie en verkopen. "We zijn zeer toegewijd aan onze Russische gebruikers en klanten en we hebben een team in Rusland werken om hen te ondersteunen", reageert een woordvoerder van Google.

Google weigert commentaar over waarom het technisch kantoor wordt gesloten, en hoeveel mensen daar momenteel werken. Volgens The Information gaat het om zo’n vijftig medewerkers. Die zouden elders voor Google kunnen gaan werken.

Nieuwe wetgeving

Het technisch kantoor van Google opereerde sinds 2006 in Rusland. Onlangs voerde Rusland echter een wet door, die internetbedrijven verbiedt informatie over Russen op buitenlandse servers te bewaren. Google heeft een wereldwijd servernetwerk.

Die wet zou een onderdeel zijn van een poging van de Russische overheid om meer grip op zijn binnenlandse internetverkeer te krijgen. Zo verplicht een andere wet bloggers met meer dan drieduizend volgers zich bij de overheid te registreren.

Online onderdrukking

"De Russische overheid heeft de online onderdrukking de afgelopen anderhalf jaar flink opgekrikt", zegt voormalig Google-medewerker Andrew McLaughlin tegen The Wall Street Journal. McLaughlin legde zicht als beleidsmedewerker toe op censuurproblemen.

Door toenemende censuur vertrok Google in 2010 ook al grotendeels uit China. Deze week nog sloot Google in Spanje de deuren van Google News, na de invoering van een nieuwe wet

Google had al plannen om in 2015 op het gebied van zijn Chrome-browser en Android meer in Rusland te gaan investeren. Die plannen lijken niet gewijzigd.

Google-topman Eric Schmidt ‘Rusland volgt China met internetcensuur’