De nieuwssite van Google sluit zijn deuren in Spanje, nadat een nieuwe wet het verplicht maakt om te betalen voor het tonen van fragmenten uit nieuwsartikelen.

Dat heeft Google gemeld op een officieel blog.

De wet werd in Spanje aangenomen om traditionele media te beschermen tegen 'aggregators' als Google News, die fragmenten van nieuws uit meerdere bronnen tonen en gebruikers laten doorklikken naar de sites van de media zelf.

Sites kunnen er onder de Spaanse wet niet voor kiezen om delen van hun artikelen wel gratis aan Google of andere nieuwsverzamelaars te geven. Het is voor verzamelsites verplicht om hiervoor te betalen.

"Aangezien Google News zelf geen geld verdient (we tonen geen advertenties op de site), is deze nieuwe aanpak niet houdbaar", aldus Google in een verklaring.

Duitsland

Het bedrijf zegt "met echt verdriet" op 16 december alle Spaanse uitgevers uit Google News te verwijderen, en de Spaanse versie van de nieuwssite helemaal te sluiten.

Eerder lag Google in Duitsland overhoop met uitgevers over het tonen van artikelfragmenten op Google News. Mediabedrijven wilden in dat land eveneens dat Google royalty's zou betalen voor het tonen van fragmenten.

Uiteindelijk verwijderde Google de fragmenten helemaal, maar kort daarna besloot de grote uitgever Axel Springer om zijn artikelen toch weer in Google News te tonen. Het verkeer naar de sites van populaire media als Bild en Die Welt was gekelderd.