Sony ergert zich aan Netflix. De streamingdienst zou laks optreden tegen gebruikers die met een vpn-verbinding locatiebeperkingen omzeilen, en daardoor ook films kunnen kijken die niet in hun eigen land beschikbaar zijn.

Dat blijkt uit documenten die zijn uitgelekt na de grote hack op de systemen van Sony, ingezien door Arstechnica

Netflix biedt per regio een andere selectie aan films en series aan. Gebruikers kunnen dat omzeilen door een vpn-server uit het buitenland te gebruiken, waardoor de systemen van Netflix 'denkt' dat de gebruiker uit een ander land komt. Zo kunnen er dus bijvoorbeeld films worden gekeken die alleen in de VS beschikbaar zijn. 

Volgens Sony monitort de streamingdienst niet goed waar de gebruikers daadwerkelijk vandaan komen, en wordt deze vorm van piraterij "gedoogd" door Netflix. De streamingdienst zou de praktijken kunnen tegengaan door de betalingsmogelijkheden te beperken per land. 

Netflix zou niet al te streng willen ingrijpen, omdat veel voorzorgsmaatregelen ook eerlijke klanten zou benadelen. Volgens Sony weet de streamingdienst dat dit piraterij in de hand werkt, maar ziet Netflix dat liever dan dat het klanten zou verliezen.

Sony werd eind november slachtoffer van een grote hackaanval. Door de hack zijn veel gevoelige gegevens op straat beland. Het gaat onder meer om adres- en salarisinformatie over meer dan 40.000 medewerkers. Ook telefoonnummers van bekende filmsterren bevinden zich in de gelekte documenten.

De drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden