In navolging van Facebook biedt ook Google+ zijn gebruikers meer mogelijkheden om hun geslacht zelf te definiëren.

Waar in profielinformatie eerder alleen kon worden gekozen voor de geslachten 'man', 'vrouw' of 'overig' wordt het nu mogelijk om een eigen geslacht in te vullen.

Gebruikers kunnen in hun profiel kiezen voor een 'aangepast' geslacht en mogen vervolgens hun eigen keuze intypen, zo heeft Google bekendgemaakt.

Ook kan nog los worden gekozen of mannelijke of vrouwelijke voornaamwoorden moet worden gebruikt, zodat anderen bijvoorbeeld te zien krijgen dat er vijftig mensen zijn in 'zijn' of 'haar' kringen aanwezig zijn. Het is ook mogelijk om dit woord helemaal weg te laten.

Na de update voor Google+ is het ook mogelijk om helemaal geen geslacht op te geven. Eerder kon dat niet, al was het wel mogelijk om informatie over het geslacht helemaal te verbergen voor bezoekers aan een profiel.

In februari maakte Facebook al meer geslachtsopties beschikbaar. Dat sociale netwerk liet dragqueens ook onder hun artiestennaam van Facebook gebruikmaken, terwijl zij eerder de naam uit hun paspoort moesten gebruiken. Facebook bood daarvoor zijn excuses aan.