De rechtszaak over machtsmisbruik met de iPod gaat waarschijnlijk toch nog verder. Hoewel twee aanklagers zijn afgevallen, is een nieuwe persoon gevonden om de zaak voort te zetten.

De nieuwe aanklager las over de rechtszaak op internet en besloot zich bij de zaak aan te sluiten, zo meldt Ars Technica.

Eerder bleek dat een van de eerdere aanklagers een verkeerd soort iPod had, terwijl de andere een iPod had die niet voor persoonlijk gebruik was gekocht. 

De rechtszaak, die in totaal 8 miljoen Amerikaanse gedupeerde consumenten moet vertegenwoordigen, zat daarom zonder eisers. De nieuwe aanklager Barbara Bennett heeft twee iPods van het juiste soort en kon de bonnetjes van de aankoop nog laten zien.

Irritatie

Apple wordt in de rechtszaak beschuldigd van het misbruiken van zijn sterke marktpositie, door met kopieerbeveiliging ervoor te zorgen dat iTunes-muziek alleen op iPods kon worden afgespeeld. Muziek kon niet op apparaten van concurrenten worden afgespeeld en muziek van concurrerende muziekwinkels werkte niet op iPods.

De rechter in de zaak was geïrriteerd door het afvallen van alle voorgaande aanklagers. "We hadden niet op dit punt moeten komen", zei Yvonne Gonzalez Rogers dinsdag volgens persbureau AP.

Ze moet het aanwijzen van Bennett als nieuwe aanklager nog officieel goedkeuren. Dat gebeurt pas nadat Bennett door de advocaten van Apple is ondervraagd.

Steve Jobs

Later zal Gonzalez Rogers ook oordelen over het vrijgeven van een videogetuigenis door Steve Jobs. De twee uur lange video - die deels in de rechtbank is afgespeeld - is opgevraagd door nieuwsorganisaties CNN, AP en Bloomberg. Jobs nam de video een half jaar voor zijn dood op.

Apples advocaten stellen echter dat de organisaties geen recht hebben om de video op te vragen, zo meldt The Verge. "De waarde van hem opnieuw zien in zijn zwarte coltrui - dit maal heel ziek - is klein", aldus advocaat Jonathan Sherman.

Achtergrond: De iPod-rechtszaak die Apple nu nog dwarszit