Taxi-app Uber is dinsdag verboden in zowel Spanje als Thailand. De dienst komt in steeds meer landen onder vuur te liggen.

Een rechter ging dinsdag akkoord met het verzoek van een Madrileense taxivereniging om Uber te verbieden, meldt onder meer El Pais.

Net als in andere landen hebben taxichauffeurs in Spanje een licentie nodig. Uber-chauffeurs hebben niet zo'n vergunning en de app zou zich daardoor schuldig maken aan oneerlijke concurrentie.

Uber moet daarom in heel Spanje stoppen met zijn activiteiten, oordeelde de rechter. De app was actief in Barcelona en Madrid.

Thailand

Ook in Thailand moet het Amerikaanse bedrijf zijn operaties stoppen, meldt Reuters. In dat land oordeelde het ministerie van Landtransport dat Uber-chauffeurs noch gelicentieerd noch verzekerd waren voor commercieel vervoer.

In New Delhi werden Uber en andere vergelijkbare taxidiensten deze week ook verboden, nadat een Uber-passagier zou zijn verkracht door haar chauffeur. Volgens de autoriteiten had Uber de achtergrond van de chauffeur, die eerder al eens was aangehouden voor seksueel misbruik, niet gecheckt.

Nederland

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven besloot maandag dat de particulierendienst Uberpop in Nederland verboden blijft. Die dienst maakt het mogelijk voor particuliere chauffeurs om passagiers op te pikken in hun eigen auto.

De duurdere diensten Uberblack en Uberlux, die wel gebruikmaken van gelicentieerde chauffeurs, mogen actief blijven in Nederland. Uber heeft gezegd zich niet aan het Nederlandse verbod te zullen houden.