Wachtwoordbeheerder Dashlane heeft een update gekregen waardoor het wachtwoorden automatisch kan wijzigen, zonder dat de gebruiker iets hoeft te doen.

Dashlane ondersteunt in eerste instantie zo'n 75 sites, zoals Google, Facebook, Paypal en Twitter. Gebruikers kunnen wachtwoorden van ondersteunde sites automatisch met de functie Password Changer laten veranderen, zonder dat ze daarvoor naar de wachtwoord-pagina van die sites hoeven.

Dashlane gebruikt voor elke site een ander, automatisch gegenereerd wachtwoord dat bestaat uit letters, cijfers en leestekens. Gebruikers kunnen per site op een update-knop drukken, of Dashlane automatisch periodiek het wachtwoord laten aanpassen.

Internetlekken

Gebruikers die twee-staps-verificatie toepassen, krijgen binnen Dashlane een pop-up waarin ze hun code kunnen invoeren of hun beveiligingsvraag kunnen beantwoorden. De functie werkt vooralsnog alleen in de pc- en Mac-versie van Dashlane, aan ondersteuning voor de Android en iOS-app wordt gewerkt.

De functie werkt op basis van technologie van Passomatic, een startup die eerder door Dashlane werd overgenomen. Volgens Dashlane-oprichter Alexis Fogel is de functie een oplossing voor internetlekken als het recente Heartbleed. Daarbij kwamen veel wachtwoorden op straat te liggen. "Als je regelmatig je wachtwoord verandert, beperk je je blootstelling", aldus Fogel.

Dashlane is een concurrent van apps als Lastpass en 1Password, en is zowel gratis als met een betaald abonnement te gebruiken. Password Changer is momenteel in bèta te gebruiken voor wie zich inschrijft.

Vier manieren om wachtwoorden veilig op te slaan