Sony Pictures zou naar aanleiding van de grootschalige hack duizenden nieuwe werklaptops en desktop pc's in gebruik hebben genomen.

Dat meldt The Wall Street Journal.

Sony zou er volgens de krant voor gekozen hebben om vrijwel alle bestaande werkcomputers geheel te vervangen.

Een groot deel hiervan werd eind vorige maand via zogeheten ransomware overgenomen door hackers, die zo een groot aantal bestanden van Sony Pictures-medewerkers buit wisten te maken. 

Verschillende van die vertrouwelijke documenten zijn inmiddels op internet gezet, waaronder lijsten met persoonlijke gegevens over medewerkers, waaronder bekende acteurs als Sylvester Stallone. Ook salaris- en contractinformatie lekte uit.

Oud-medewerkers

Daarvan werden zowel huidige als oud-medewerkers slachtoffer. Een groep van ruim tweeduizend van hen heeft zich verenigd in een Facebook-groep. Zij zouden te weinig ondersteuning van Sony krijgen bij het omgaan met de gevolgen van de hack. 

"Het lijkt wel alsof ze ex-medewerkers het zelf uit moeten zoeken totdat ze het intern weer op orde zetten, aldus een van hen tegenover The Wall Street Journal.

Wie er precies achter de hack zit, is nog altijd niet bekend. De cyberaanval werd opgeëist door het voorheen onbekende Guardians of Peace. 

Noord-Korea is hoofdverdachte in de zaak, al ontkent het land alle betrokkenheid. Wel prijst het de actie, die mogelijk een reactie is op de film The Interview die binnenkort verschijnt. Hierin wordt de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong Un op de hak genomen.

Gegevens

Door de hack zijn veel gevoelige gegevens op straat beland. Het gaat onder meer om adres- en salarisinformatie over meer dan 40.000 medewerkers. Ook telefoonnummers van bekende filmsterren bevinden zich in de gelekte documenten.

Beveiligingsbedrijf Mandiant, dat de hack voor Sony onderzoekt, noemde het incident maandag "ongeëvenaard" en zei dat de filmstudio zich hier niet op had kunnen voorbereiden. Toch vragen veel mensen zich af waarom Sony zo veel geheime informatie in onbeveiligde mappen had staan. Eerder bleek al dat veel wachtwoorden van onder meer social media-accounts vrij toegankelijk waren in een map met de naam 'wachtwoorden'.

De onafhankelijk beveiligingsonderzoeker Adam Caudill zegt tegen Mashable niet te geloven dat de hack onvermijdelijk was. "Om hun imago te beschermen, moet dit wel een onvermijdelijke, zeer geavanceerde aanval zijn", zegt hij over de reactie van Sony.

"Je zou zeker systematisch moeten kunnen zien dat iemand 40 gigabyte aan data aan het kopiëren is", zegt ook onderzoeker Adrian Sanabria.