Transmit, een iOS-app voor bestandsbeheer, mag van Apple geen bestanden naar iCloud uploaden. Als gevolg daarvan worden diensten als Dropbox ook niet langer ondersteund.

Transmit-ontwikkelaar Panic reageert in een verklaring verbaasd.

Transmit is een app voor bestandsbeheer, die gebruikers bestanden laat uitwisselen met eigen servers maar ook diensten als Evernote, Box, Dropbox en ook iCloud. Voor de afwijzing van Apple konden gebruikers met Transmit bestanden vanuit elke app bestanden van hun eigen server of genoemde diensten downloaden en ook weer uploaden.

Regelement

Apple heeft nu bepaald dat hoewel Transmit bestanden mag blijven downloaden van iCloud, het geen bestanden naar de clouddienst mag uploaden. Volgens Apple mogen apps volgens zijn regels enkel bestanden naar iCloud uploaden die met de betreffende app zijn gemaakt. Transmit voorziet juist in het beheer van bestanden die met andere apps zijn gemaakt of bewerkt.

Panic reageert verbaasd op die beslissing, vooral omdat in het reglement waar Apple in zijn afwijzing naar verwijst geen sprake is van een dergelijk onderscheid.

Door de bepaling kan Transmit bovendien geen bestanden meer uploaden naar de andere diensten die het ondersteunt. Al die diensten staan op één pagina, die door ontwikkelaars niet is aan te passen. Door de bepaling ziet Panic zich genoodzaakt de gehele upload-pagina uit Transmit te schrappen.

Verboden

Eerder verbood Apple ook al rekenmachinewidgets voor iOS. Na kritiek zei Apple dat dergelijke widgets toch zijn toegestaan. Begin december verbood Apple ook een widget van de app Drafts, omdat die snelkoppelingen naar de app bevat.

Panic schrijft dat het hoopt dat Apple-medewerkers hun verbaasde en gefrustreerde reactie leest, en het beleid aanpast of de weigering van hun app-functie heroverweegt. Transmit is nog wel te downloaden voor iOS.