De particulierendienst Uberpop van taxi-app Uber blijft in Nederland verboden.

Uber ging in beroep tegen een verbod op de dienst, maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven hield deze maandag in stand

Met Uberpop kan iedereen zich aanmelden om te werken als taxichauffeur met een eigen auto. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) besloot dat dat niet mag, omdat chauffeurs geen licentie hebben. Zij maken zich daarom schuldig aan illegaal taxivervoer.

Uber gaat in beroep tegen de uitspraak. ''Dit is slechts de eerste stap in een langlopende juridische strijd. We zullen in beroep gaan'', reageerde Uber. Het bedrijf gaat door met het aanbieden van Uberpop.

''De uitspraak van de rechter oordeelt niet over de legaliteit van Uberpop, alleen over de boetemaatregel", stelt de dienst. Het vonnis is volgens het bedrijf gebaseerd op een verouderde wet uit 2000. ''Toen waren er nog geen smartphones en andere innovatieve manieren om kwaliteit te waarborgen.''

Dwangsom

Vier Uberpop-chauffeurs kregen in Amsterdam een boete van 1.500 euro. Ook is hen een dwangsom van 10.000 euro voor elke volgende overtreding opgelegd, tot een maximum van 40.000 euro. 

Die dwangsom houdt de rechter in stand. Ook de dwangsom die de ILT aan Uber zelf oplegde, van maximaal 100.000 euro, blijft van kracht.

Uber biedt in Nederland ook Uberblack en Uberlux aan. Die duurdere diensten maken gebruik van gelicentieerde chauffeurs en mogen dus actief blijven.

Carpoolen

Volgens de rechter is duidelijk dat de chauffeurs een "economische activiteit" uitvoerden toen ze onbekenden vervoerden voor Uberpop. Daarom kan niet worden gesteld dat er sprake was van een variant op carpoolen, zoals Uber had betoogd.

Omdat Uber zelf 20 procent van alle betalingen aan Uber-chauffeurs ontvangt, kan het bedrijf niet worden gezien als enkel leverancier van technologie. Omdat Uber zelf kan worden gezien als vervoersbedrijf, heeft de firma zelf ook de wet overtreden.

India

Dit weekend kwam Uber in India negatief in het nieuws, nadat een chauffeur van Uberpop een vrouw zou hebben verkracht. De man staat daar maandag voor de rechter.

De politie wil ook stappen ondernemen tegen Uber zelf, omdat het bedrijf de achtergrond van de chauffeur niet had gecheckt. Hij werd drie jaar geleden al eens opgepakt voor een seksueel misdrijf, al werd hij later vrijgesproken.

De stad New Delhi heeft Uber maandag verboden nadat het incident plaatsvond. Een transportfunctionaris heeft dat maandag tegen persbureau AP gezegd.

Zie ook: Gaat de politiek de Ubers, Airbnbs en Helplings omarmen of afstoten?