AMSTERDAM - Het commercieel ombouwen van een Playstation is strafbaar. Dat is de uitspraak van de rechtbank van Breda in een zaak die de Stichting Brein en Sony tegen een ombouwer van spelcomputers hadden aangespannen.

Wie in Europa een Playstation in de winkel koopt kan daar alle spelletjes op spelen, mits die in Europa zijn gekocht. Wie een spel in Amerika of Japan koopt zal ontdekken dat die het niet doet in zijn 'Europese' Playstation.

Met een eenvoudige ingreep kan de Playstation geschikt worden gemaakt om ook de spelletjes uit andere delen van de wereld te spelen. Daarmee is het dan ook gelijk mogelijk om gekopieerde spellen op het apparaat te draaien.

Dat laatste was een doorn in het oog van belanghebbende partijen zoals Sony, Microsoft, Stichting Brein en andere bedrijven. Zij stapten gezamenlijk naar de rechter om een bedrijfje aan te pakken die van het ombouwen van Playstations de belangrijkste activiteit had gemaakt.

De rechter bleek donderdag gevoelig voor de argumenten van de partijen en gebood het 'ombouw' bedrijf verdere activiteiten in die richting te staken. Bovendien zal het bedrijf de rechter binnen drie weken een lijst met toelevanciers moeten overhandigen.

/NETFraude met Playstations aangepakt