GRONINGEN - De gemeente Appingedam moet direct stoppen met het aanleggen van een eigen glasvezelnetwerk. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald.

Energiebedrijf Essent had een kort geding aangespannen tegen de gemeente, die zelf een glasvezelnet wilde aanleggen. Volgens Essent is dat in strijd met de wet, omdat er sprake zou zijn van staatssteun aan commerciële exploitanten. Met de aanleg en exploitatie van het glasvezelnet zouden drie bedrijven worden bevoordeeld, zonder dat er een openbare aanbesteding heeft plaatsgevonden.

Definitief besluit

Volgens de gemeente is Essent echter te voorbarig. Over de exploitatie van het aan te leggen kabelnet zou nog geen definitief besluit zijn genomen. Bovendien staat het de gemeente vrij, aldus Appingedam, om voor het algemeen belang infrastructuur aan te leggen.

De rechter geeft Appingedam hierin ongelijk. Aangezien er al twee internetaanbieders zijn in de gemeente, namelijk Essent en KPN, is de aanleg van infrastructuur volgens Europese regelgeving geen verantwoordelijkheid meer voor de overheid.

Handelsverkeer

Bovendien stelt de rechter dat de gemeente met de aanleg het handelsverkeer tussen de Europese lidstaten ongunstig beïnvloedt, doordat de aanleg en een deel van de exploitatie onderhands is uitbesteed aan het bedrijf Nacap. Dit had volgens de rechter internationaal uitbesteed moeten worden.

De gemeente had voor de financiering van de aanleg van het glasvezelnet reeds een hypothecaire lening afgesloten. De exploitatie zou in handen komen van een drietal bedrijven; Nacap (actief in het aanleggen van allerhande pijpleidingen), kabelbedrijf NKF en telecomproducent Ericsson. De gemeente wilde tegen het einde van de zomer beginnen met de graafwerkzaamheden voor de aanleg en had gepland dat het glasvezelnet eind 2005 gereed zou zijn.