De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich uitgesproken tegen strenge netneutraliteit. Ze wil dat er ruimte blijft voor gespecialiseerde diensten die sneller dan ander internetverkeer kunnen worden geleverd.

Dat zei Merkel tijdens een conferentie van Vodafone in Berlijn, meldt onder meer Die Welt.

"Deze gespecialiseerde diensten zullen toenemen en kunnen zich alleen ontwikkelen als er vaste kwaliteitsstandaarden beschikbaar zijn" zei ze.

Ze noemde onder meer zelfrijdende auto's en online dokterszaken als voorbeelden van diensten die gegarandeerd snel over internet vervoerd moeten worden. 

Voorstanders van netneutraliteit vinden dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld. Zij zijn bang dat providers extra geld gaan vragen om diensten die veel bandbreedte verbruiken, zoals videostreaming, nog op hoge snelheid aan klanten te leveren.

Merkel zei dat ze verwacht binnen korte tijd in Brussel een mildere vorm van netneutraliteit te kunnen verzekeren. Momenteel overleggen de lidstaten in de Raad van de Europese Unie over netneutraliteit, nadat het Europees Parlement in april stemde voor een strenge netneutraliteitswet.