Het Amerikaanse bedrijf Donuts heeft de rechten gewonnen op een aantal nieuwe topleveldomeinen, waaronder .football, .golf, .news, en .school.

Dat is bekendgemaakt door ICANN, de non-profitorganisatie die nieuwe topleveldomeinen uitgeeft. Een dag eerder verloor Donuts de stijd om .basketball.

Hoeveel er betaald is voor de topleveldomeinen is nog niet bekendgemaakt, maar de bedragen lopen doorgaans in de miljoenen. 

Donuts is een relatief nieuw bedrijf, maar is hard bezig met het vergaren van topleveldomeinnamen. Inmiddels heeft het er al meer dan 150, en er staan nog bijna 100 aanvragen open.

Vorig jaar werd begonnen met het uitrollen van nieuwe topleveldomeinen, zoals .wedding, .fashion en .microsoft. De toevoeging moet het makkelijker maken om een 'goede' domeinnaam te reserveren, want de ruimte op het populairste topleveldomein .com en op landelijke varianten als .nl is beperkt. Zo ging in september de eerste Friese domeinnaam (.frl) online. 

Als meerdere partijen geïnteresseerd zijn in een topleveldomein, houdt ICANN een veiling. Op die manier won Amazon eerder de strijd om .buy, en werd .tech gekocht door het bedrijf Dot Tech LLC. 

Nieuwe topleveldomeinen: de volgende stap voor het internet