Uber versterkt zijn aanwezigheid in Amsterdam. De taxiapp vestigt een internationaal ontwikkelteam in de hoofdstad.

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) donderdag. Het bedrijf heeft hiervoor vijf app-ontwikkelaars en vijf ontwerpers overgenomen van Moop.me, dat onder meer de Reader-app bouwde voor NRC Handelsblad. Er is geen sprake van een overname. 

Moop.me werkt al sinds 2009 samen met Uber en hielp ook mee aan de Spotify-integratie van de app. In Amsterdam zal er vooral worden gewerkt aan de mobiele app. Moop.me-oprichter Jelle Prins gaat de Amsterdamse ontwerpafdeling leiden. De Amerikaan Conrad Whelan wordt verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling. 

"Het is is geen kostenbesparing, dan waren we wel naar India gegaan", zegt Uber-topman Thuan Pham tegen de krant. Wel zorgt de stap naar Europa ervoor dat de taxi-app minder om programmeertalent hoeft te concurreren met andere grote techbedrijven in Silicon Valley.

Het team moet eind volgend jaar uit zo'n veertig man bestaan. "We groeien in zo'n tempo dat we er in slagen talent aan te trekken."

Rotterdam en Den Haag

Uber maakt verder bekend dat het zijn taxidienst UberPop uitbreidt naar Rotterdam en Den haag. UberPop was eerder al beschikbaar in Amsterdam. 

De dienst wil vooral klanten werven onder treinpassagiers: reizigers die UberPop gebruiken om vanaf een treinstation in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag te reizen krijgen op twee Uber-ritten 10 euro korting.

Boetes

Uber is omstreden in Europa. In diverse Europese steden gingen taxi-chauffeurs de straat op om te protesteren tegen de app, die wordt beschuldigd van oneerlijke concurrentie. In Nederland legde de Inspectie Leefomgeving en Transport vier Uberpop-chauffeurs boetes op van 1.500 euro, voor het rijden zonder licentie. 

Daarnaast kwam Uber recentelijk ook nog eens onder vuur te liggen, nadat topman Emil Michael had gesuggereerd dat het bedrijf onderzoek ging doen naar de privélevens van journalisten om hen de mond te kunnen snoeren. Ook zou het vorig jaar een sollicitant toegang gegeven tot de ritgegevens van al zijn klanten.

Uber: De opkomst van de populaire maar controversiele taxi-app