E-mails die zijn verstuurd door wijlen Apple-ceo Steve Jobs staan centraal in een rechtszaak over beperkingen in de iPod, die het onmogelijk maakten om muziek van andere verkopers dan Apple te beluisteren met de mp3-speler.

De rechtszaak, die al jarenlang wordt voorbereid, ging dinsdagavond (Nederlandse tijd) van start met verklaringen van Apple en twee aanklagers die zeggen te zijn gedupeerd door het beleid van Apple.

Zij eisen een schadevergoeding van 350 miljoen dollar (280 miljoen euro) vanwege machtsmisbruik. Volgens de eisers kon Apple de prijs van de iPod kunstmatig hoog houden, omdat kopers hun muziekverzameling niet mee konden nemen naar een ander apparaat.

E-mail

Tijdens de eerste zittingsdag kwam een e-mail van Steve Jobs aan bod waarin hij voorstelde een persbericht te schrijven omdat Realnetworks, een concurrerend bedrijf, van plan was om zijn muziek via een omweg toch speelbaar te maken op de iPod.

In de e-mail, die dateert uit juli 2004, stelde Jobs voor om in het persbericht te schrijven: "We zijn verbaasd dat Real de tactieken en ethiek van een hacker aanneemt en inbreekt in de iPod." Daarop reageerde marketingdirecteur Phil Schiller: "Ik vind het goed om ze met hackers te vergelijken."

In een eerdere rechtszaak over machtsmisbruik met de verkoop van e-books werden ook al e-mails van Jobs aangehaald om te bewijzen dat was samengespannen met uitgevers, in een poging om de opkomst van Amazon te hinderen. Vorig jaar besloot een rechter dat Apple zich inderdaad schuldig had gemaakt aan prijsafspraken op de e-booksmarkt.

Beveiliging

Uiteindelijk blokkeerde Apple de poging van Realnetworks om hun muziek op iPods speelbaar te maken, middels een software-update. Apple-advocaat William Isaacson zei volgens Reuters dat dit nodig was om de beveiliging van de iPod te garanderen.

"Het was een bedreiging voor de consumentenervaring en de kwaliteit van het product", zei hij dinsdag over de software van Realnetworks.

In de rechtszaak zal ook een in 2011 opgenomen videoverklaring van Jobs aan bod komen. Daarnaast wordt verwacht dat veel hoge bestuurders van Apple aan het woord komen.

Achtergrond: de iPod-rechtszaak die Apple nu nog dwarszit