Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is opnieuw genomineerd voor de Big Brother Awards, prijzen die worden uitgereikt aan personen en instellingen die volgens de organisatoren privacy van burgers schenden. 

De minister staat op het lijstje met kandidaten wegens het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn 'hackplannen', het willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders, aldus burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

Opstelten 'won' in 2011 en 2013 al een Big Brother Award. Naast de voormalig burgemeester van Rotterdam behoort ook minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tot de genomineerden. 

Asscher, die zelf in 2003 jurylid van de Big Brother Awards is geweest, werd genomineerd vanwege SyRI, een systeem dat verschillende soorten gegevens van burgers aan elkaar koppelt. Met het systeem moeten belastingfraudeurs worden opgespoord, maar volgens critici ontstaat door het systeem een gedetailleerd en privacyschendend beeld van onschuldige burgers.

Ook de Belastingdienst is door het Nederlandse publiek genomineerd vanwege het verzamelen van grote hoeveelheden data.

"De genomineerden hebben allemaal een sterk wantrouwen in de burger. Het motto lijkt: alles verzamelen en iedereen doorlichten'', zegt Hans de Zwart, directeur van Bits of Freedom. De Big Brother Awards worden op 16 december in de Stadsschouwburg in Amsterdam uitgereikt.