Alle app-ontwikkelaars kunnen nu functies van Spotify in apps voor Android en iOS bouwen. Tot nu toe was die mogelijkheid beperkt.

Spotify stelt vandaag zijn zogenoemde SDK (software development kit) open voor ontwikkelaars, meldt het bedrijf op zijn blog.

Daarmee kunnen ontwikkelaars voor zowel Android als iOS veel Spotify-functies in hun eigen apps bouwen. Ontwikkelaars konden zelf al met de mogelijkheden experimenteren, het uitbrengen van apps met Spotify-integratie mocht nog niet. Die beperking is vandaag door Spotify verwijderd.

Muziek streamen

Voor iOS is alles van inloggen met een Spotify-account en het bladeren door muziek en albumhoezen tot het beheren van afspeellijsten en beluisteren en streamen van muziek wordt daardoor in apps van derden mogelijk.

Android-ontwikkelaars kunnen gebruikers met de SDK in andere apps laten inloggen, en Spotify-muziek laten streamen. Volgens Spotify zijn de SDKs voor Android en iOS nog in bèta. "De inhoud en functionaliteit van toekomstige versies verandert waarschijnlijk drastisch en zonder waarschuwing", meldt het bedrijf aan ontwikkelaars.

Spotify was tot nu toe enkel volledig te gebruiken vanuit zijn eigen apps. Wel zijn er langer muziek-apps die gebruikers met hun Spotify-account laten inloggen. Pacemaker is bijvoorbeeld een dj-app waarmee nummers uit Spotify gemixt kunnen worden.

Muziek zonder iets te doen: het toekomstbeeld van Spotify