Een Amerikaans-Portugese startup heeft een investering van 4,9 miljoen dollar (3,9 miljoen euro) gekregen om zijn wifi-hotspots in rijdende voertuigen verder uit te rollen.

Het bedrijf Veniam heeft al een wifi-netwerk in de Portugese hoofdstad Porto. De hotspots bevinden zich op ruim 600 voertuigen, voornamelijk taxi's en vuilniswagens.

Deze hotspots staan niet alleen in verbinding met het internet, maar ook met elkaar. Zo kunnen apparaten ook onderling via het netwerk communiceren.

Volgens Veniam wordt het Portugese netwerk maandelijks door 60.000 mensen gebruikt, die in totaal 3 terabytes aan data verbruiken. Daardoor zou de belasting van het mobiele netwerk in de drukste gebieden van de stad met de helft zijn afgenomen.

Gratis

In Porto is het systeem gratis te gebruiken. De vervoersbedrijven die Veniam sponsoren kunnen wel hun logo tonen aan wifi-gebruikers.

Veniam zegt de basis te willen leggen voor een 'Internet of Moving Things'. Het bedrijf denkt dat op grote schaal gegevens kunnen worden verzameld over de manier waarop steden werken, waardoor milieuproblemen beter kunnen worden bestreden en beter kan worden ingeschat wat de behoeftes zijn in het openbaar vervoer.

Met de investering zal Veniam uitbreiden naar de VS. Het is onduidelijk of het bedrijf ook naar andere Europese steden wil komen.