Europol heeft bij een recente actie 292 domeinnamen in beslag genomen die in verband worden gebracht met de illegale verkoop van namaakproducten.

Dat meldt het samenwerkingsverband op zijn website

De domeinnamen zijn nu in handen van de nationale overheden in naam waarvan de actie is uitgevoerd, waaronder België, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Sinds Europol twee jaar geleden begon met het aanpakken van dergelijke cybercrime, zijn er al 1829 domeinnamen in beslag genomen. 

Nederlandse nepshops

Nederland was niet betrokken bij de inbeslagname. Onlangs kwam wel naar buiten dat de politie in 2014 al fors meer malafide webshops heeft gesloten dan in heel 2013, 160 tegenover 77.

Daarbij ging het veelal om online winkels die klanten lieten betalen voor producten zonder deze daadwerkelijk te versturen, en er daarna met het geld vandoor gingen.

De actie van Europol heeft betrekking op webshops die wel hun leveringsverplichting nakwamen, maar daarbij klanten misleidden door onterecht te vermelden dat het om merkproducten ging in plaats van namaak. Verkoop daarvan is illegaal.