Oprichter van website Megaupload Kim Dotcom hoeft niet opnieuw de cel in wegens piraterij. Wel moet hij zich vaker bij de politie melden.

Dat heeft een rechtbank in Nieuw-Zeeland besloten, meldt Wall Street Journal.

Dotcom woont in Nieuw-Zeeland en runde vanuit zijn miljoenenvilla de website Megaupload. Die site werd in 2012 stilgelegd, toen Dotcom bij een grote politieactie in zijn villa werd gearresteerd.

De Duitser kreeg al een gevangenisstraf wegens piraterij. Amerikaanse aanklagers wilden Dotcom terug de cel in om te voorkomen dat hij het land zou ontvluchten. Ook waren zij bang dat Dotcom geld achterhield om zo’n vlucht te kunnen betalen.

Video: Bekijk de reactie van Dotcom

Geen bewijs

De rechtbank oordeelde echter dat er geen bewijs was dat Dotcom plannen of geld had om Nieuw-Zeeland te ontvluchten. Dotcom is op borgtocht vrij en dat blijft van kracht. Wel moet de Duitser zich voortaal tweemaal per week bij de politie melden, tot nu toe was dat eens per week. Ook mag Dotcom niet meer zonder toestemming per privévliegtuig of boot reizen.

Dotcom zegt zelf blut te zijn. De internetondernemer moest zijn advocaten 10 miljoen dollar betalen. Filmstudio’s eisen nog steeds miljoen dollars boete van Dotcom. De advocaten van Dotcom zouden hem wegens gebrek aan betaling inmiddels niet meer bijstaan.

Advocaten van Amerikaanse filmstudio’s willen al sinds de politieactie in 2012 dat Dotcom wordt uitgeleverd aan de VS. Die uitlevering vecht Dotcom aan, net als de beschuldigingen van piraterij. Volgens Dotcom werd illegaal materiaal altijd van zijn site verwijderd al rechthebbenden daarom vroegen. Een hoorzitting over de uitlevering begint in 2015.