Taxidienst Uber heeft 'disciplinaire maatregelen' genomen tegen een medewerker die de locatie van een kritische journaliste bleek bij te houden.

Uber maakt niet duidelijk welke maatregelen er precies worden genomen tegen Josh Mohrer, het hoofd van de taxidienst in New York. Dat meldt Slate.

Duidelijk is wel dat Mohrer niet ontslagen wordt wegens zijn actie. De Uber-medewerker kwam eerder in november in opspraak toen bleek dat hij de locatie en het profiel van Buzzfeed-journalist Johana Bhuiyan had bekeken, zonder dat zij daar toestemming voor had gegeven.

God View

Medewerkers van Uber bleken gebruikt te kunnen maken software die intern 'God View' werd genoemd. Daarmee kon de locatie van Uber-klanten nauwkeurig in de gaten worden gehouden terwijl zij van de dienst gebruik maakten.

Buzzfeed publiceerde bovendien een artikel waaruit bleek dat Uber van plan was kritische journalisten nauwgezet te volgen. Zo zouden die journalisten chantabel moeten worden voor de taxidienst.

Eerde werd al duidelijk dat de Uber-bestuurder die dat voorstel deed, Emil Michael, ook aan mocht blijven bij het bedrijf. Als gevolg van de controverse heeft Uber wel zijn privacybeleid openbaar gemaakt. Volgens het bedrijf was dat beleid altijd al van kracht.

Negatief

In het verleden kwam Uber al vaker negatief in het nieuws. Het bedrijf zou er agressieve tactieken op nahouden.

Zo zou Uber medewerkers van concurrent Lyft ronselen. Ook wordt het bedrijf er van beschuldigd dat het concurrenten bewust dwars zit door op grote schaal taxiritten te bestellen en op het laatste moment te annuleren.

Daarnaast is Uberpop, een goedkopere taxidienst met particuliere chauffeurs, in veel steden in Europa verboden. Dergelijke chauffeurs hebben volgens de autoriteiten van onder meer Madrid, Berlijn, Hamburg en ook Amsterdam niet de juiste vergunning om passagiers tegen te betaling te vervoeren.

Uber: de opkomst van de populaire maar controversiële taxi-app