De Europese onderhandelingen over de afschaffing van roamingkosten lijken langer te gaan duren dan verwacht. Het is onduidelijk of het nog lukt om voor 15 december 2015, de eerdere streefdatum, het huidige roamingsysteem inderdaad te vervangen.

Donderdag spraken Europese telecomministers met elkaar over verschillende hervormingen, waaronder het afschaffen van de kosten voor internationaal telefoongebruik en de invoering van Europese netneutraliteit.

Die gesprekken vonden plaats achter gesloten deuren, maar uit een officieel verslag blijkt dat nog niets is besloten.

"Hoewel lidstaten het eens zijn over het belang van het zo snel mogelijk aanpakken van roamingtarieven, willen de meesten meer tijd hebben om te analyseren wat de beste manier zou zijn om onbedoelde effecten te voorkomen", aldus het verslag (pdf).

Veel lidstaten willen wachten op een rapport van BEREC, een groep Europese telecomtoezichthouders, dat in december verschijnt. 

Verschillende landen willen dat de groothandelsprijzen die providers elkaar onderling rekenen voor belminuten en internetgebruik verder worden gereguleerd. Anders zou een situatie kunnen ontstaan waarin providers meer kosten hebben aan buitenlandse klanten dan ze van diezelfde klanten aan betalingen ontvangen.

Netneutraliteit

Ook over netneutraliteit is nog geen besluit genomen. Een Italiaans voorstel dat enkele uitzonderingen op die neutraliteit zou introduceren werd volgens het verslag door de meeste lidstaten gezien als "een goede basis voor verder werk".

Nederland wil juist dat alle prijsdiscriminatie in het internetverkeer wordt verboden en vond daarin steun van "verschillende vertegenwoordigingen", stelt het verslag.

D66-europarlementariër Marietje Schaake wil dat er meer haast wordt gemaakt met de invoering van het telecompakket dat door het parlement in april werd goedgekeurd. "Uitstel mag geen afstel worden."

Vijf dingen die je moet weten over roaming

Het gevecht tegen datadiscriminatie: wat is netneutraliteit?