De ip-adressen van mensen die met bitcoin betalen zijn redelijk makkelijk te achterhalen. Met relatief weinig middelen zouden de meeste gebruikers redelijk eenvoudig te achterhalen zijn.

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Luxemburg in een paper (pdf).

Van bitcoin wordt vaak aangenomen dat het een eenvoudige manier is om anoniem geld te verzenden. Maar volgens de onderzoekers is dat niet waar. De gebruikers zouden relatief eenvoudig te achterhalen zijn via hun 'entry nodes' - de servers die de computer verbindt met het bitcoin-netwerk.

'Een paar computers' en een budget van 1.500 euro voor servers en de kosten voor het dataverkeer zouden al genoeg zijn om ip-adressen te achterhalen met een nauwkeurigheid van 60 procent. Als dat in het geheim moet gebeuren, daalt de kans op succes met 11 procent. 

Volgens de onderzoekers maken ze gebruik van een redelijk gebruikelijke methode om de bitcoingebruikers te ontmaskeren, en hun schuilnamen te verbinden met hun ip-adressen. De methode zou zelfs werken wanneer de betaler gebruik maakt van een NAT-firewall.

De onderzoekers merken op dat gebruik van het Tor-netwerk gebruikers zou beveiligen tegen hun methode, maar dat ook het Tor-netwerk te kraken is. Ook is hun methode niet erg onopvallend: het valt te vergelijken met een kleine DDoS-aanval op het bitcoinnetwerk.

Tor: Dit is het diepe web en zo gebruik je het