Een groep Europese privacywaakhonden wil dat het 'vergeetrecht' strenger wordt gehandhaafd. Ook op de internationale site van Google moeten resultaten worden verwijderd.

Dat stelt de Artikel 29 Werkgroep (WP29) woensdag (pdf). Die groep is een vereniging van Europese privacywaakhonden, waaronder het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens (CBP).

In mei besloot het Europees Hof dat Google en andere zoekmachines privacyschendende zoekresultaten uit het verleden moeten verwijderen als Europeanen daarom vragen.

Sindsdien zijn honderdduizenden resultaten verwijderd van lokale Google-sites als Google.nl en Google.fr. Via de internationale site Google.com bleven de verwijderde resultaten echter te zien.

Omzeild

Volgens de groep kunnen de rechten van Europese burgers alleen worden gegarandeerd als "de EU-wet niet kan worden omzeild" en moeten de resultaten daarom alsnog van Google.com verdwijnen.

Als Google weigert een resultaat te verwijderen, kunnen mensen aankloppen bij de privacywaakhond van hun land. De WP29 heeft woensdag richtlijnen aangenomen die omschrijven hoe waakhonden daarmee moeten omgaan.

Er zijn dertien criteria opgesteld waar een verzoek aan moet voordoen voordat een resultaat daadwerkelijk kan worden verwijderd. WP29 bendadrukt dat de criteria niet bepalend zijn en gezien moeten worden als 'flexibel gereedschap'. 

Criteria

Over de exacte inhoud van de criteria kon het CBP desgevraagd nog niets kwijt. Wel geeft de Nederlandse privacywaakhond aan dat het sinds juli 2014 een aantal verzoeken heeft afgewezen omdat  het personen met een rol in het publieke leven betrof, zoals (oud-)politici en bestuurders uit de financiële sector. Ook zijn er verzoeken afgewezen omdat het CBP niet kon vaststellen of de informatie daadwerkelijk onjuist was.

De richtlijnen die het CBP in die gevallen hanteerde, komen in grote lijnen overeen met een aantal van de criteria die door de Europese vereniging voor privacywaakhonden zal worden gehanteerd, zo laat het CBP weten. 

Verder zegt de Nederlandse privacywaakhond dat zij het zullen toejuichen wanneer zoekmachines met hun eigen richtlijnen komen, en die ook openbaar maken.

Ook Google heeft de richtlijnen nog niet gezien, meldt het aan NU.nl. De internetgigant zegt de criteria nauwkeurig te zullen bestuderen wanneer ze zijn gepubliceerd.