De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs over basisscholen die privégegevens van scholieren hebben doorgegeven aan uitgevers van lesmateriaal.

Hij zou echter niks gedaan hebben met deze informatie en geen maatregelen hebben genomen. Dat meldt RTL Nieuws woensdag.

Basisscholen zouden vorig jaar van vier uitgeverijen te horen hebben gekregen dat ze geen digitaal lesmateriaal zouden krijgen als ze geen privégegevens van ouders en leerlingen zouden geven.

Veel scholen hebben dat vervolgens gedaan zonder personeel, leerlingen en ouders te raadplegen. Daarmee zouden zowel de scholen als de uitgevers de Wet op bescherming van persoonsgegevens overtreden.

Geen maatregelen

Dekker liet onderzoek doen door accountantsbureau PWC naar deze gang van zaken en kreeg in april een kritisch rapport onder ogen. Daar heeft hij echter niks mee gedaan. Dekker zou de conclusies van het onderzoek zelfs niet naar de Tweede Kamer hebben doorgesuurd.

Een woordvoerder van het ministerie zegt tegen RTL dat de Tweede Kamer in mei wel een brief heeft ontvangen over de privacy van scholieren. Het  rapport van PWC werd daar echter niet in genoemd. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ontstemd gereageerd.