Telecomaanbieders zagen hun omzet uit mobiele diensten in het derde kwartaal minder sterk achteruithollen dan in de voorgaande kwartalen. 

De omzet uit telefoon-, sms- en dataverkeer kwam uit op 1,26 miljard euro, oftewel 6,4 procent minder dan in het derde kwartaal vorig jaar, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker Telecompaper.

De voorgaande drie kwartalen lieten nog een omzetkrimp zien van op jaarbasis circa 8 procent.

Maar de markt blijft kampen met moeilijke economische omstandigheden. Grote aanbieders als Vodafone en KPN hebben vooral last van budgetmerken als Telfort, Tele2 en Simpel die zich sterk richten op goedkope tarieven.

Er zijn veel klanten die overstappen op een goedkoper sim only-abonnement en de inkomsten van de telecomaanbieders op diensten 'buiten de bundel' lopen ook terug.

Vodafone

Van de grote aanbieders was de omzetdaling bij Vodafone het minst groot. Het bedrijf wist zijn totale marktaandeel daardoor iets uit te breiden, tot ruim een derde van de markt. 

Het marktaandeel van Vodafone groeit al 5 kwartalen op rij. Concurrenten KPN en T-Mobile zagen hun aandeel afgelopen kwartaal juist licht teruglopen, naar respectievelijk 42 en 24 procent.

Telecompaper verwacht dat de mobiele aanbieders hun omzet in heel 2014 zo'n 6,5 tot 7 procent zien krimpen, tot een totaal van 5 miljard euro. Ook voor de komende jaren zijn de vooruitzichten niet best, als gevolg van toenemende concurrentie op de markt. Het onderzoeksbureau voorziet dat de gezamenlijke omzet in 2018 nog maar 4,6 miljard euro bedraagt.