Facebook trekt de juridische bevoegdheid van de 25.000 aanklagers in twijfel. De duizenden Facebookgebruikers startten eerder dit jaar een gezamenlijke rechtszaak tegen het sociale medium.

Dat zegt de advocaat en initiatiefnemer, de Oostenrijker Max Schrems, in een statement (pdf). Het sociale netwerk houdt zich volgens de aanklagers niet aan de Europese privacyregels. Omdat het hoofdkantoor van Facebook Europa in Ierland is gevestigd moet het zich wel aan de Europese wet houden. 

Het lijkt er sterk op dat Facebook en Schrems niet helemaal dezelfde definitie van 'juridisch bevoegd' hanteren. Volgens Schrems zijn volgens de Oostenrijkse wet alleen minderjarigen en geestelijk beperkten juridisch onbevoegd.

"Gezien gebruikers niet met terugwerkende kracht minderjarig kunnen worden, komt het er op neer dat Facebook zijn gebruikers mentaal gestoord noemt. Een zeer interessant argument", aldus de Oostenrijker. Volgens de advocaat ziet Facebook zijn gebruikers bovendien niet als consumenten, waardoor het regels voor consumentenbescherming zou willen ontlopen.

Volgens Schrems gebruikt Facebook de 'zeer obscure argumenten' om de zaak te vertragen. De precieze argumentatie van Facebook is onbekend omdat de reactie van het bedrijf niet openbaar is. 

Privacywetten

Schrems startte in augustus zijn aanklacht tegen Facebook en riep alle Europeanen op zich bij de rechtszaak aan te sluiten. De actie werd binnen korte tijd zeer populair. 

Na 25.000 aanmeldingen gooide Schrems de zaak dicht omdat het maximum aantal aanklagers bereikt was. 50.000 mensen uit honderd verschillende landen hebben zich daarna nog aangemeld, in de hoop zich later aan te sluiten bij de zaak. 

Nederlanders

Van de 25.000 deelnemers zijn er bijna 2.500 Nederlands, waarmee Nederland op de derde plek staat. De meeste deelnemers (5.287) komen uit Duitsland.  

Er wordt een schadevergoeding geëist van 500 euro per gebruiker. Dat zou met 25.000 Europeanen dus uitkomen op 12,5 miljoen euro en nog meer als de zaak wordt uitgebreid

Hoe Facebook de privacy de laatste jaren weer verbetert