Yahoo en Bing mengen zich allebei in de strijd om de volgende standaardzoekmachine op iOS te worden. Het contract met Google verloopt volgend jaar.

Dat meldt althans The Information op basis van anonieme bronnen.

Al sinds de lancering van de eerste iPhone is Google de standaardzoekmachine in Safari, de browser die Apple meelevert op iOS-apparaten. Gebruikers kunnen zelf een andere zoekmachine selecteren, maar de meesten doen dit niet.

Zowel Microsoft als Yahoo zouden hun marktaandeel willen uitbreiden door met Apple een deal te sluiten over het leveren van zoekdiensten aan iOS-gebruikers.

Samenwerking

Het is onduidelijk wat de plannen van Apple zijn. Het bedrijf stopte eerder de samenwerking met Google voor zijn kaarten-app. Ook de Youtube-app, die in eerste instantie standaard op iOS geïnstalleerd stond, werd geschrapt.

Bing werkt juist steeds vaker samen met Apple. Zoekopdrachten in de spraakassistent Siri verlopen via Bing, en Apple gebruikt Microsofts zoekmachine ook in de Spotlight-functie van zijn nieuwe desktopbesturingssysteem OS X Yosemite.

Yahoo wist onlangs een deal te sluiten met Mozilla voor het leveren van de standaardzoekmachine aan Amerikaanse gebruikers van de browser Firefox. Ook daar was Google jarenlang de standaard.