Eurocommissaris Oettinger van Digitale Economie en Maatschappij denkt dat het verplicht opsplitsen van Google niet in de Europese markteconomie past. Zijn meerdere Ansip wil eerst meer onderzoek.

Oettinger doet zijn uitspraken tegenover journalist Roland Tichy.

Het Europees Parlement zou toespelen op een opsplitsing van Google, zo werd vorige week duidelijk op basis van gelekte documenten. De zoekmachine zou volgens die Europese plannen losgeweekt moeten worden van de andere activiteiten van Google.

Toch zou er volgens eurocommissaris Oettinger geen sprake van "het breken en onteigenen" van Google. Zulke maatregelen zouden volgens Oettinger "passen binnen een geplande economie, niet binnen een markteconomie". Hij zij dat tijdens een bijeenkomst van de Duitse christendemocraten.

Meer onderzoek

Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Markt), die als vice-voorzitter boven Oettinger staat, spreekt tegenover Reuters echter van de noodzaak tot meer onderzoek. "We hebben twijfels over misbruik van een poortwachtersfunctie en leidende marktpositie", zegt Ansip. Hij benadrukt daarbij niet specifiek naar een bepaald bedrijf te wijzen.

"Ik ben nog niet klaar om te zeggen dat ze opgesplitst moeten worden", aldus de eurocommissaris. "We moeten goed onderzoeken waar de problemen liggen, en dan pas naar oplossingen zoeken." Ansip heeft als vice-president van de digitale agenda een hogere positie dan Oettinger.

'Europees Parlement wil opsplitsing Google'

Deze politici gaan de komende vijf jaar over Europa's internet