De dalende prijzen van malware en spam-pakketten zouden ervoor zorgen dat hacken zowel simpeler als financieel aantrekkelijker is geworden.

Dat concludeert antivirusbedrijf Kaspersky na eigen onderzoek.

Zo zou een massa-mailing met spam die naar een nepsite leidt nu zo'n 120 euro kosten. Als met de nepsite gegevens van honderd mensen worden ontfutseld, zou zo'n 8.000 euro kunnen worden verdiend. Ook zou het gebruik van malware laagdrempeliger zijn geworden, waardoor veel kennis van zaken niet meer nodig is.

Een zogenoemde Trojan blocker, waarmee de toegang tot een smartphone als het ware wordt gegijzeld, kost volgens Kaspersky zo'n 800 euro. Maar omdat voor het deblokkeren van een telefoon hogere bedragen kunnen worden gevraagd, zijn de opbrengsten ook hoger.

Bankfraude

Cybercriminelen zouden tussen de 8 en 150 euro vragen voor het ontgrendelen van zo'n gegijzelde telefoon, wat met honderd slachtoffers neerkomt op een winst van zo'n 15.000 euro. Bij het gijzelen van specifieke data zou de investering voor criminelen rond de 1600 euro liggen. De opbrengsten zouden daar gemiddeld op 80 euro per persoon liggen.

Toch zou geautomatiseerde bankfraude nog steeds het meest opleveren. Een investering in dergelijke malware kost zo'n 2.400 euro, maar per slachtoffer zou het verlies al snel op bijna 600 euro liggen. Zo zouden cybercriminelen tot 58.000 euro binnenhalen door bankfraude met malware.

Drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden