'Diepe organisatorische problemen' zouden de oorzaak zijn van een vertraagde ontwikkeling van iCloud. Onder meer een uitgebreide fotodienst laat op zich wachten.

Dat meldt Appleinsider op basis van The Information.

Met de introductie van iOS 8 en OS X Yosemite werd iCloud uitgebreid tot iCloud Drive. Daarmee lijkt de cloudopslagdienst qua functies meer op diensten als Dropbox. Toch zou de dienst nog niet naar tevredenheid van Apple zijn ontwikkeld.

Met name iCloud Photo Library zou vertraagd zijn. Die dienst laat gebruikers al hun foto's uploaden naar iCloud. Momenteel is de dienst alleen als bèta bruikbaar, Apple belooft iCloud Photo Library begin 2015 voor iOS en Mac uit te rollen.

Geïsoleerde teams

De oorzaak van die verlate introductie zou aan "diepe organisatorische problemen" binnen het iCloud-team van Apple te wijten zijn. Het fotoproject zou al in ontwikkeling zijn geweest in 2011, ten tijde van het leiderschap van wijlen Apple-oprichter Steve Jobs.

Onder codenaam "Hyperion" zou iCloud Photo Library al enkele jaren ontwikkeld worden. Uiteindelijk zouden gebruikers hun foto's zowel naar iCloud kunnen uploaden, als kunnen bewerken met de standaard foto-app op iOS en Mac.

Het ontbreken van een centraal team dat de cloud-ontwikkeling binnen Apple leidt zou de hoofdoorzaak van de problemen zijn. Alle iCloud-toepassingen zouden door aparte, geïsoleerde teams worden ontwikkeld.

iCloud, en dan met name het foto-onderdeel kwam eerder dit jaar in een slecht daglicht te staan. Toen werden naaktfoto's van tal van beroemdheden bij een hack gestolen en online geplaatst.

Hoe naaktfoto's van tientallen sterren via iCloud lekten