De nummers van Taylor Swift zijn op Youtube twee keer zo goed bekeken nadat ze haar muziek van Spotify heeft gehaald.

Dat laat het Amerikaanse onderzoeksbureau Nielsen weten aan Mashable.

Op maandag 3 november besloot Swift haar muziek van streamingdienst Spotify te halen omdat ze er te weinig geld mee zou verdienen.

In de week die eindigde op zondag 9 november werden haar video's op Youtube en Vevo twee keer zo veel bekeken als voorheen. Voor 3 november ging het om 12,5 miljoen views per dag en op 9 november al om 24 miljoen views.

Daarna steeg het aantal keer dat de muziekvideo's van de zangeres werden bekeken verder, maar op 10 november bracht Swift dan ook het nummer Blank Space uit.

Dalende streams

Tegelijkertijd daalde het aantal beluisterde nummers via streaming diensten natuurlijk snel. De muziek van Swift is nog wel beschikbaar op diensten als Beats Music en Rhapsody, maar Spotify is wereldwijd de grootste streamingdienst.

Voor 3 november werden nummers van Swift volgens Nielsen zo'n 10 miljoen keer per dag gestreamd. Inmiddels is dat nog zo'n 2,5 miljoen keer.

Inkomsten

Mashable maakt ook een vergelijking van inkomsten uit Spotify en Youtube. Volgens bronnen kan met advertenties rond video's op Youtube 9 tot boven de 20 dollar per duizend views worden verdiend.

Bronnen uit de muziekindustrie stellen dat de artiest daar uiteindelijk 0,50 tot 2 dollar van krijgt. Voor bijvoorbeeld een miljoen views zou in totaal dan 9.000 tot 20.000 dollar worden verdiend. Swift zou daar dan 500 tot 2.000 dollar van krijgen.

Volgens het model van Spotify zouden de verdiensten bij hetzelfde aantal streams liggen op 6.000 tot 8.400 dollar. Die inkomsten moeten echter gedeeld worden tussen de platenmaatschappij, songwriters en de artiest zelf. Hoeveel Swift daarvan als artiest krijgt, is niet bekend.

Beluister de podcast van NU.nl over de ruzie tussen Swift en Spotify