Amazon start begin 2015 met Amazon Travel, een eigen reissite waar bezoekers hotels kunnen boeken.

Dat meldt althans Skift.com, een site die zich richt op nieuws en data rondom reizen.

De website sprak met drie hotels die allemaal door Amazon zijn benaderd voor de nieuwe dienst. Twee hebben er al ja gezegd, de derde denkt dat ook te gaan doen.

Amazon zou zich voorlopig alleen richten op de hotels rondom grote steden als New York, Los Angeles En Seattle. Over een internationale uitbreiding wordt niets gezegd. Amazon Travel zou rond 1 januari live moeten gaan, maar het bedrijf zelf wilde niet op het artikel reageren.

Onafhankelijke hotels

Het aanbod zal naar verluidt alleen bestaan uit de betere hotels met minimaal vier sterren. De bronnen stellen dat Amazon gebruik heeft gemaakt van beoordelingen op Tripadvisor voor het selecteren van de hotels, waarbij gericht wordt op zogeheten boutique hotels en onafhankelijke hotels.

Daarmee focust Amazon zich op een nichemarkt die door de huidige partijen in de Verenigde Staten bijna niet wordt bediend.

Betaling

De hotels die mee doen met Amazon Travel moeten hun aanbod in een systeem invoeren en Amazon rekent de boeking vervolgens met de klant af waarna het hotel uitbetaald wordt door de webwinkelgigant.

De drie hotels die Skift gesproken heeft, zijn kritisch op dat model. Bij veel andere sites wordt bij het hotel betaalt en krijgt de boekingssite een percentage. Amazon houdt bij zijn dienst 15 procent van de opbrengst en maakt de 85 procent later over naar het hotel.

Naast de direct inkomsten uit de boekingssite zou Amazon reisproducten willen gaan aanbieden aan mensen die een hotel hebben geboekt.

In onder meer Boston en New York zijn al vacatures opgedoken voor functies die zich richten op reizen.