Taxi-dienst Uber heeft privacyexpert Harriet Pearson ingehuurd om de privacyrichtlijnen van het bedrijf onder de loep te nemen.

Dat meldt een woordvoerder van Uber op de blog van het bedrijf.

De aankondiging is een reactie op de ophef die afgelopen week ontstond rondom Uber. Dit naar aanleiding van uitspraken door een Uber-topman die dreigde om het privéleven van journalisten te openbaren aan de hand van ritgegevens die het bedrijf verzamelt.

Pearson wordt ook wel de 'first lady van privacy' genoemd en werkte eerder onder meer voor IBM. 

Volgens Uber zal zij, samen met haar collega's van het juridisch adviesbureau Hogan Lovells uitgebreid de huidige privacyrichtlijnen beoordelen en daarbij waar nodig aanbelevingen doen.

Huidige privacybeleid

Eerder deze week presenteerde Uber voor het eerst een openbaar privacybeleid, dat volgens het bedrijf echter ook al daarvoor van kracht was. 

Uber stelt hierin dat het ongeoorloofd is voor alle medewerkers van het bedrijf om de ritgeschiedenis van gebruikers in te zien, "behalve voor legitieme zakelijke doeleinden". 

De Amerikaanse senator Al Franken vindt dat laatste begrip te onduidelijk en eist daarom ophelderng door Uber.

Controverse

Uber ligt niet alleen in de Verenigde Staten onder vuur. Ook in Europa is het bedrijf verwikkeld in verschillende , hoofdzakelijk juridische conflicten. Dit met name vanwege de particuliere taxi-dienst Uberpop. 

Die is onder meer in Amsterdam illegaal verklaard. Daarover stapt Uber vrijdag naar de Nederlandse rechter. 

Uber: de opkomst van de populaire maar controversiële taxi-app