Het aantal webwinkels dat wegens oplichterij wordt gesloten loopt snel op.

Dat stelt een woordvoerder van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting desgevraagd tegenover NU.nl.

Minister Opstelten (Justitie) schreef eerder deze week in een brief aan de Tweede Kamer dat er dit jaar al 125 webwinkels zijn gesloten nadat het meldpunt klachten ontving van gedupeerde klanten.

Het Meldpunt laat aan NU.nl weten dat het aantal gesloten webwinkels dit jaar inmiddels is opgelopen tot 160. Vorig jaar werden in totaal 77 webwinkels gesloten. 

Elektronica

"Wij merken dat het aantal valse webshops toeneemt", aldus woordvoerder Dolores Booij. "Er wordt ingespeeld op producten die net op de markt komen of producten die beperkt verkrijgbaar zijn." 

Het gaat voornamelijk om elektronica. Producten worden vaak net iets goedkoper aangeboden dan in echte webwinkels, en klanten worden vaak gevraagd om geld rechtstreeks over te maken op een rekeningnummer. Ook de betaalmethode Ideal wordt soms misbruikt, zegt Booij.

Opstelten benadrukte in zijn brief dat fraude via internet "daadkrachtig bestreden" moet worden. Hij wees onder meer op de samenwerking tussen politie, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse banken, die recent werd aangekondigd.

Als bij de politie meldingen van fraude binnenkomen, stuurt het Landelijk Meldpunt Internetoplichting daarover een bericht aan de betreffende bank, die vervolgens bijvoorbeeld de betreffende rekening kan blokkeren.