De Amerikaanse senator Al Franken wil uitleg van taxidienst Uber over beschuldigingen van privacyschending en dreigementen richting journalisten.

De Democraat stuurde woensdag een brief (pdf) aan ceo Travis Kalanick waarin hij om opheldering vraagt.

Eerder deze week meldde Buzzfeed dat een bestuurder van Uber dreigde om het privéleven van journalisten te onderzoeken. Een andere bestuurder zou zonder toestemming de ritgeschiedenis van een journalist hebben ingezien.

Uber verklaarde dat het inzien van privégegevens alleen toegestaan was "voor legitieme zakelijke doeleinden", maar Franken wijst erop dat geen volledige definitie van dat begrip wordt gegeven.

Zorgen

"Dat roept bij mij ernstige zorgen op over de omvang, transparantie en afdwingbaarheid van het beleid van Uber", aldus de senator. "Bovendien is het onduidelijk wat voor stappen u heeft genomen om te zorgen dat uw beleid juist wordt gecommuniceerd naar alle medewerkers, contractanten en partners, en om ervoor te zorgen dat zulk beleid volledig wordt gehandhaafd."

In zijn brief stelt Franken tien vragen aan Kalanick. Hij wil onder meer weten hoe een hoge bestuurder zich niet kan houden aan het eigen bedrijfsbeleid, of hij na zijn uitspraken is gestraft en welke Uber-medewerkers inzicht hebben in de ritgegevens van passagiers.

Ook las Franken in het privacybeleid van Uber dat persoonlijke data wordt bewaard als een account wordt verwijderd. De senator vraagt zich af waarom de gebruikersgegevens dan niet ook worden verwijderd.