Whatsapp gaat berichten voortaan standaard versleuteld versturen. De functie wordt in eerste instantie via de Android-app geïntroduceerd.

Dat meldt Open Whisper Systems, dat de encryptie in samenwerking met Whatsapp ontwikkelt.

De versleuteling zit al ingebouwd in de meest recente versie van Whatsapp voor Android. Daar werkt de encryptie bij één-op-één-gesprekken. Groepsgesprekken en mediaberichten zijn nog niet versleuteld.

Het gaat om volledige 'end-to-end' encryptie, wat inhoudt dat Whatsapp zelf nooit de inhoud van berichten kan zien. Gebruikers die elkaar versleuteld berichten sturen wisselen onderling encryptiesleutels uit, waarna alleen zij nog toegang hebben tot onderlinge berichten.

Open Whisper Systems meldt dat die typen chats binnenkort worden ondersteund. Bovendien wordt de ‘end-to-end’ encryptie binnenkort ook aan andere platformen toegevoegd.

Eerder profileerden apps als Telegram en Cryptocat zich met de mogelijkheid om veiliger berichten te versturen, maar Whatsapp bleef veel groter. Wereldwijd heeft de dienst ruim 600 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Ongeveer negen van de tien Nederlandse smartphonegebruikers zeggen te Whatsappen.

Automatisch

Open Whisper Systems maakt zelf de versleutelde berichten-app Textsecure. De code achter die app is openbaar en heeft vooralsnog alle hackpogingen weerstaan. Dezelfde code wordt gebruikt om de functie voor Whatsapp te bouwen.

Volgens Moxie Marlinspike, technisch directeur van Open Whisper Systems, is zes maanden lang gewerkt aan de integratie van versleuteling in Whatsapp.

De functie zal automatisch aan worden gezet. Daarmee lijkt het voor moederbedrijf Facebook onmogelijk te worden om in de toekomst ooit de inhoud van Whatsapp-berichten te gebruiken om advertenties op gebruikers te richten. Dat deed het bedrijf tot nu toe ook niet, en het sociale netwerk benadrukte eerder al dat Whatsapp onafhankelijk zou blijven opereren.